Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. 
Lees meer →

Databanken

ChoralNet heeft zich ten doel gesteld om dé startplaats te zijn voor mensen die actief zijn in de koormuziek op welk vlak dan ook. Bevat meer dan 1000 links naar sites op het gebied van koormuziek en aanverwante zaken, toegang tot Usenet, databanken, naslagwerken, concerten, educatie, ...

Choral Public Domain Library
The Choral Public Library bevat duizenden partituren voor koor in pdf-formaat of in het formaat van partituursoftware zoals 'Sibelius' en 'Finale'. De bladmuziekbibliotheek is opgevat als een wiki, zodat liefhebbers van over de hele wereld bijdragen kunnen publiceren.

Musica Net
Musica, een internationale database van koormuziek is zowel online als via DVD te raadplegen. De betrachting van Musica , een groot project van IFCM (International Federation of Choral Music), is om gedetailleerde informatie van het wereldwijde repertoire van koormuziek te verzamelen in één tool. De databank is uitgewerkt in 4 talen : Engels, Frans, Duits en Spaans.

Liederenbank
De Nederlandse Liederenbank bevat meer dan 125.000 liederen van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Het gaat onder andere om kinder, sinterklaas-, volks- en liefdesliederen. Alle nummers kan je laten sorteren op jaar, naam en siglum (verkorte naam). Bovendien krijg je niet alleen de tekst, de auteur, eventueel commentaar, het strofeschema en het genre, maar kan je in sommige gevallen ook een mp3-opname beluisteren.

The Silvis
Een uitgebreide collectie MIDI files (zonder begeleiding en zonder dynamiek) voor koorzang. In principe opgezet voor koorzangers die beginnen met het instuderen van nieuwe stukken.

Sibelius Music
Score Exchange is de opvolger van Sibelius Music en publiceert enkel muziek waarvan de auteur het eigendomsrecht bezit (copyright). Dit wil zeggen originele composities of arrangementen van muziek die buiten het copyright vallen. De bestanden zijn te raadplegen via Sibelius Scorch, een kosteloze web browser plug -in.

Petrucci Bibliotheek
Het IMSLP is een virtuele bibliotheek met partituren die zich in het publieke domein bevinden. Bovendien kunnen componisten hier hun werk deponeren als zij instemmen met vrije verspreiding daarvan. Het ISMLP wil de uitwisseling van muzikale ideeën bevorderen, zowel door het beschikbaar stellen van nieuwe muziekwerken als door de analyse van composities. Dit kan je door zelf partituren up te loaden of je analyse van een compositie on-line te plaatsen.

ANZ Partituren
Het ANZ is in 2005 gestart met een ambitieus project: de digitalisering van het Vlaamse lied. Dit meerjarenproject wil ruim 1.000 liederen een nieuwe toekomst geven. Vele behoren op dit moment nog tot de algemene muzikale kennis van de Vlaming (De Poppenstoet, Tineke van Heule, Heimwee doet ons hart verlangen,...). Maar er zijn ook tal van vergeten pareltjes die een nieuwe kans verdienen. De partituren kunnen op vraag gedrukt worden: eenvoudig, snel en meteen op het gewenste aantal, in de gewenste toonaard en met de gewenste begeleiding. Alle partituren zullen via het internet wereldwijd, 24/24 uur, ingekeken en legaal gedownload kunnen worden. Op termijn zullen bij elk lied ter illustratie een muziekfragment en een verwijzing naar beschikbare cd's gevoegd worden. Op die manier krijgen ook koren en solisten, die deze liederen opnemen, een extra promotionele ondersteuning.

Muziekschatten
De Nederlandse Muziekbibliotheek van de Omroep brengt sinds mei 2011 via de speciaal hiervoor ontwikkelde website www.muziekschatten.nl ruim 5.000 werken online in uiteenlopende genres. Koorwerken, lichte muziek, salonmuziek, klassieke muziek, tunes en arrangementen — het kan allemaal worden gedownload en geprint. Van een aantal werken zijn naast de partituur ook de partijen beschikbaar. Het downloaden van bladmuziek is gratis voor iedereen die zich heeft geregistreerd.

Classical Archives
620.000 klassieke werken in MIDI formaat, gerubriceerd op componist, periode, instrument.

Scores On Line
Toegankelijke website ingedeeld naar instrument/bezetting met gratis downloadbare bladmuziek van het klassieke standaard repertoire.