Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. 
Lees meer →

Hartverwarmend enthousiasme overheerst op het EMJ

Vier Vlaamse koren bereiken Europese top

NEERPELT.-  De weergoden hadden het 64ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd misschien wel een paar graden meer kunnen toebedelen. Toch groeide deze vocale editie van het EMJ uit tot één groot  feest vol warmte, jeugdig enthousiasme, verbroedering en plezier in het samen zingen. Over alle politieke, ideologische en religieuze grenzen heen gaven de 3.200 jongeren van 84 koren uit 24 landen blijk van grote waardering en respect voor elkaars waarden en cultuur. Een opsteker van formaat !

Dat het een hartverwarmende editie zou worden werd al snel duidelijk tijdens de ‘Kick-off’ en het open luchtfeest ‘A Taste of Neerpelt’. Tijdens deze openingsfeesten verwelkomden de EMJ-medewerkers samen met Neerpeltse schoolkinderen, het gemeentebestuur, vele gastgezinnen en de Neerpeltse bevolking, de EMJ-deelnemers met muziek, zang en lekkere hapjes en drankjes. Dank zij die genegenheid en betrokkenheid voelden de buitenlandse gasten zich, al van bij aanvang van het EMJ, meteen veilig en geborgen.

Nieuw tijdens dit 64ste EMJ was dat ook 7 koren deelnamen uit IJsland, Bosnië en Herzegovina, Turkije en Servië, zijnde kandidaat-lidstaten van de Europese Unie. Dat werd mogelijk dank zij het Youngsters United in Music-project, waarvan het EMJ projectleider is  en waarin partnerfestivals uit Bratislava en Kecskemét participeren. Dit project loopt nog enkele jaren zodat ook in 2017 en 2018 groepen uit de acht kandidaat-lidstaten kansen krijgen om tijdens het EMJ kennis te maken met Europese waarden en zo kunnen deelnemen aan een uitgesproken verbroederingsfeest waar op een muzikale manier uiting gegeven wordt aan Friedrich von Schiller’s “Alle Menschen werden Brüder”.Daarmee beoogt het EMJ tevens om cultuur binnen het bereik van een zo breed mogelijk publiek te brengen.

Juryconcerten
Aan publieke belangstelling ontbrak het ook dit jaar niet. De zeven concertzalen, waar de jury- en laureatenconcerten plaats vonden, zaten iedere dag goed vol en ook de sfeervolle en vaak emotioneel geladen festiviteiten zoals de ‘Kick-off’, ‘A taste of Neerpelt’, de parades, de proclamaties en het ‘Northern Nights Festival’ wisten de massa te begeesteren. In totaal bezochten ruim 20.000 mensen dit 64ste EMJ.
Voor de 84 koren waren de juryconcerten natuurlijk het belangrijkste. Een ‘diploma-uit-Neerpelt’ opent voor hen op internationaal vlak immers veel deuren.
Opvallend is dat de internationale vakjury dit jaar geen eerste prijs summa cum laude (98, 99 of 100%) toekende.
Wel waren er heel wat eerste prijzen cum laude (90 tot 97%). Die gingen naar de twee kinderkoren uit Lublin (Polen), de twee koren van het Lastekoor Ellerheil uit Tallin (Estland), Sympaati Youth Choir uit Tampere (Finland), het South Cape Children’s Choir uit George (Zuid-Afrika), de twee koren van het Bogazici Jazz Choir uit Istanbul (Turkije), de twee koren van het Jazz Choir of the State Children Society uit Yekaterinburg (Rusland),   Clari Cantulli uit Kessel-Lo (België), Koninklijk kinderkoor de Orgelpijpjes uit Heverlee (België),  Pizzicanto uit Dornbirn (Oostenrijk), Jeugdkoor De Piccolo’s uit Neerpelt (België), Jeugdkoor Vilannela uit Laakdal (België), Kinderkoor Miraculum uit Kecskemét (Hongarije) en Vaskivuoren Lukion Kamarikuoro uit Vantaa (Finland).
Vier Vlaamse koren veroverden dus een plaatsje binnen het kransje van Europese topkoren.                                                                               

Noteer nu alvast dat u van harte welkom bent op het 65ste EMJ (instrumentale editie) van vrijdag 28 april tot dinsdag 2 mei 2017.

← Naar overzicht