Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. 
Lees meer →

Ein deutsches Requiem

Op zaterdag 12 november om 20 uur brengt het Manteliusensemble uit Hasselt samen met het Helicon en La Passione o.l.v. Jos Cuppens en Geert Hendrix het concert Ein deutsches Requiem. Solisten: Katrien Baerts (sopraan) en Benoït Giaux (bariton)
Op het programma:

  • Arnold Mendelssohn: Passionsgesang op. 90 nr. 1
  • Felix Mendelssohn: Der 42. Psalm, op. 42
  • Johannes Brahms: Ein deutsches Requiem, op. 45

Het Duitse requiem is een muzikaal monument dat je helemaal in vervoering brengt, op elk moment van het jaar. Weinig werken treffen je zo midscheeps. Brahms biedt ons met dit grote werk voor koor, solisten en symfonieorkest een imposante geestelijke trip zonder liturgische teksten. De idee om een treurmis te schrijven had Brahms al vroeg. Mogelijk heeft de tragische dood van zijn goede vriend Robert Schumann in 1856 het proces versneld.
Toch is het Duitse requiem niet bedoeld voor de speciale gelegenheden rond dood, rouw, sterven en begraven. We kunnen hier niet beschrijven waarom precies dit Duitse requiem zo diep treft, ook nog vandaag. Het effect overstijgt de typische indelingen van klassieke muziekliefhebbers, musici of christenen. Het treft iedereen. Misschien is de reden te vinden in de vrijheid van denken. De manier waarop Brahms de zeven delen rangschikt toont aan dat hij vrij componeerde, wars van zowel muzikale als christelijke dogma’s. Een 'onafhankelijke' luisteraar zal hiervan zeker ook kunnen genieten, zelfs meer nog misschien.
Dit concert wordt georganiseerd door het cultuurcentrum Hasselt. Voor toegangskaarten kan u contact opnemen met manteliusensemble.be.
Voor hen die zich verder willen verdiepen in het requiemgenre, willen wij graag de aandacht vestigen op de cursusreeks “Kroniek van het requiem”. Tijdens vier namiddagen neemt professor Pieter Bergé u mee op ontdekkingstocht. Meer informatie over deze cursusreeks kan u vinden op http://www.davidsfonds.be/academie/course/detail.phtml?id=1243 .

← Naar overzicht