Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. 
Lees meer →

Het samen zingen is opnieuw verboden

Op de persconferentie van de Vlaamse Regering werden strengere en verregaande maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zullen die ingaan vanaf woensdag 28 oktober 2020, middernacht. Vanaf dan is het samen zingen opnieuw verboden. 

Opnieuw een culturele lockdown 

De initiële boodschap van de federale regering werd door de Vlaamse Regering duidelijk bevestigd. Alle niet-noodzakelijke contacten moeten we in deze fase van de pandemie beperken. Er zijn geen ingewikkelde regels uit te leggen ditmaal,  er is geen code geel, oranje of rood. Neen, het is gitzwart: alle culturele activiteiten worden vanaf vannacht verboden.   

We zullen het samen zingen, in repetitie- of concertvorm of tijdens een liturgische viering, opnieuw moeten stoppen. Ook alle andere fysieke bijeenkomsten, zoals bestuursvergaderingen of sociale activiteiten, mogen niet meer georganiseerd worden door een vereniging. 

Uitzondering voor -12 jaar 

Het is al langer zo dat men voor kinderen onder 12 jaar minder strenge maatregelen voorziet. Op de persconferentie werd dat al expliciet vermeld voor de jeugd- en de sportsector. Vandaag vernamen we dat deze uitzondering ook geldt voor de amateurkunsten. Kinderkoren met zangers tot 12 jaar mogen dus wekelijks blijven repeteren, maar kunnen evenwel geen publiek concert geven. 

Tot wanneer? 

De huidige maatregelen gelden tot 19 november 2020. De realiteit is dat de snel stijgende curves eerst in snelheid moeten afnemen, om dan te stabiliseren en af te vlakken vooraleer een daling in zicht is. Het lijkt ons dat dit langer nodig heeft dan drie weken. We raden daarom aan om in je verdere koorplanning ervan uit te gaan dat deze stop nog verlengd zal worden.   

Solidair met de zorg 

We voelen een enorme ontgoocheling dat het opnieuw zo ver is gekomen. We zijn er ons ook van bewust dat dit niet enkel een hobbystop is, maar voor sommigen ook een jobstop. Toch begrijpen we dat er collectieve inspanningen nodig zijn om die curves te helpen keren en in alle solidariteit de druk op de zorgsector te verlichten.  

Tot slot wil Koor&Stem haar oprechte waardering en grote dankbaarheid uitspreken aan alle zorgpersoneel, die dagelijks in de eerstelijnshulp werken.  

← Naar overzicht