Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. 
Lees meer →

Apart maar toch samen zingen in COVID-19 stijl

Wij koren zijn niet te houden, we willen zingen, samen zingen. Dan maar virtueel als het niet anders kan. Knap hoeveel koren in Vlaanderen op korte tijd hun eigen virtual choir lanceren: koor-ona's, lockdown sessions, COVID-19 style, #singingaparttogether... Hier een overzicht en YouTube-playlist. Heel verscheiden en een mooie mix van koren en genres.

Het World Choir Games Virtual Choir haalde met hun filmpje het Journaal op Eén. Met Better is One day kondigde het koor, met jongeren uit verschillende deelnemende koren, het uitstel aan van de World Choir Games naar juli 2021. Idem voor het West-Vlaamse a-capellagezelschap Voxination: hun versie van Stand by me verscheen ook in de livefeed van VRTNWS.

I'm still standing

Van op afstand maar toch samen zingen, volledig live en met band: Showkoor Amuse was er al snel bij met een Bon Jovi medley. Intussen hebben ze een tweede én een derde video gepubliceerd: I'm still standing van Elton John en het catchy Think about things van Daði Freyr, de Ijslandse inzending voor Eurosong. Ook de meisjes van Showkoor Rise Up brengen trouwens een toepasselijke klassieker: I want to hold your hand.

Wat Koen Vits klaarspeelde is fenomenaal. Hij startte het koor Kontra Korona, een virtueel koor in tijden van social distancing. Of spreken we beter over physical distancing? Want de sociale respons was groot: 283 zangers zingen samen If ye love me van Thomas Tallis. Hier op Koorklank lees je er alles over en het werd ook gretig opgepikt door verschillende media. Hij kreeg de smaak goed te pakken en lanceerde meteen een opvolger...

(Lees verder onder de playlist)


Het meisjeskoor Amaranthe Oudenaarde publiceerde de Letse traditional Saulit Velu Vakara (Andris Sejans) op YouTube en Facebook en richtte die ook aan alle patiënten van AZ Oudenaarde. Het Brussels Chamber Choir zou op 28 maart een concertprogramma brengen rond Abendlied, het meesterwerk van Josef Rheinberger: noodgedwongen stuurden ze - exact op die dag en dat uur - een virtuele versie de wereld in.

Bach in ons kot

Ook bij Kalliope Gent knaagt de onzekerheid over het lot van hun geplande afscheidsconcerten begin juni: "Zullen we de Hohe Messe op 6 en 7 juni écht samen kunnen zingen? Het zou mooi zijn, al was het om onze professionele muzikanten te steunen… Voorlopig blijven we in ons kot, genieten we van Bach en dragen we zorg voor elkaar."

In de samenwerking tussen Inge Sykora en Sebastiaan Van Steenberge zit al jaren chemie. Het melodieuze Heart’s Music op tekst van Thomas Campion werd in 2018 gecreëerd naar aanleiding van het 15-jarig jubileum van Vocaal Ensemble Caloroso. Nu in een virtuele versie te bekijken en te beluisteren. Ook het kinderkoor Cantitara uit Maaseik zingt werk van Van Steenberge: (B)lijf! is geschreven voor onze Koordagen voor Kinderen die normaal deze week hadden plaatsgevonden in Wetteren. 

Op Palmzondag 1990 zong het Schola Gregoriana Cantabo voor de eerste keer gregoriaans in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen, een jaarlijkse traditie die ze niet één keer gemist hebben. Tot vorig weekend dus. Ze zingen het Hosanna Filio David nu ook van thuis.

Blijf gezond en #zinginuwkot

En het houdt niet op. Nog in deze playlist:  Furiant, Furiosa en Furiale van de Gentse korenfamilie Arte Musicale, het studentensolidariteitskoor Pati Pati uit Leuven, het Line-Up Choir uit Antwerpen, ChoriX uit Ekeren, jongerenkoor Jokobeau uit Koksijde en na publicatie van dit bericht zullen er ongetwijfeld nog vele volgen. Bezorg ons via redactie@koorenstem.be de link van het YouTube-filmpje en we voegen het toe aan onze playlist! Blijf gezond en #zinginuwkot.

GA NAAR PLAYLIST OP YOUTUBE

← Naar overzicht