Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. 
Lees meer →

Gaudeamus: 50 jaar het Gregoriaans Uur!

De  voorbije dagen kwam de Achelse Kluis vaak in het nieuws. Eerst met de naderende komst van de nieuwe bewoners, namelijk de van oorsprong Braziliaanse gemeenschap Fazenda da Esperança en daarna met de ‘Opendeur-dagen’ ,die een massale toeloop ontketende.

 

Minder bekend is echter dat hier vijftig jaar geleden ook de Schola Cantorum Achel werd opgericht. Inderdaad : Een gouden Jubileum ! Gaudeamus!!!

In 1965 was de introductie van de volkstaal in de Liturgie een van de veranderingen van het Tweede Vaticaans Concilie. Dit bracht totaal onverwacht een ware omwenteling teweeg bij de kerkgemeenschap. Hierdoor dreigde  het Gregoriaans, beter gekend als het Kerklatijn, volledig uit onze kerken te verdwijnen.

In 1968 werd dan de  Schola Cantorum, opgericht door Trappistenmonnik pater Michaël en Bartel Follon, de toenmalige gemeentesecretaris van Achel. De Schola had als opdracht, een halt toe te roepen aan deze  teloorgang. Enkele monniken engageerden zich om voortaan samen met Achelse kerkkoorzangers wekelijks te gaan repeteren en eenmaal per jaar een bloemlezing van gregoriaanse gezangen te presenteren.

Alzo zag in 1968 het eerste ‘Gregoriaans Uur’ het levenslicht!

Een jaarlijks terugkerend muzikaal evenement  waarmee men  het gregoriaans, als waardevol religieus erfgoed ter plekke wilde redden van de ondergang.

Vandaag, een halve eeuw later, mag de Schola Cantorum met trots terugblikken op de afgelegde weg.

De plaatsen van de monniken zijn inmiddels ingevuld door koorzangers, afkomstig uit de diverse kerkdorpen, zowel uit Nederland als uit Vlaanderen.

Wekelijks komen de zangers nog steeds samen om zich te bekwamen in het zingen van dit eeuwenoude repertoire van psalmen en hymnen.

Daarnaast zijn er ook nog de optredens in binnen- en buitenland.

Op tal van plaatsen was de Schola Cantorum uit Achel de voorbije jaren een graag geziene gast, onder andere  op het driejaarlijks internationaal gregoriaans festival  van Watou.

Op zondag 2 december a.s. is het zover. De Schola Cantorum Achel zal dan haar 50ste Gregoriaans Uur presenteren.

Deze ‘jubileum-editie’ heeft als thema: ‘Laudate Dominum omnes populi’

Het is een psalmtekst, die gebeiteld  staat in het gedenkteken van de Schola, dat zich bevindt op de binnenplaats van de Sint-Benedictusabdij.

De Schola-zangers brengen een muzikale bloemlezing van lof- en processiegezangen, onder leiding van rector cantus drs. Wim Truyen.

Musicus Joost Vermeieren zal de volkszang begeleiden op het Potvlieghe-orgel en tijdens de intermezzi zal harpiste, mevrouw  An Van den Borre  de snaren tokkelen.

Wees welkom op zondag 2 december a.s. om 15.00 uur in de parochiekerk van Achel,  in de Sint- Monulphus- en Sint -Gondulphuskerk , gelegen aan de Dorpsstraat 2 voor deze ‘Gouden ‘ editie van het ‘Gregoriaans Uur’

Het aantal plaatsen is echter beperkt en er is geen plaatsreservatie mogelijk .
De toegang is gratis een vrije bijdrage wordt gewaardeerd.
Een begeleidend zangboekje ontvangt u ter plekke.

Na afloop is er een receptie in de kerk voor felicitaties en waar u een drankje wordt aangeboden.

Wees welkom op dit jubileumevenement, dat ondersteund wordt door de Stad Hamont-Achel.

← Naar overzicht