Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. 
Lees meer →

Vier dagen muzikale wellness tijdens 63ste EMJ

Tijdens het 63ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd maakte EMJ-voorzitter Rutger Nuyts bekend dat het EMJ geselecteerd is als projectleider in het ‘Creative European Culture’-programma.  Meer goed nieuws viel te noteren over het aantal deelnemers, want dit jaar mocht het EMJ de 200.000ste deelnemer verwelkomen. Voeg daarbij dat het Festival niet meer een muziekfestival ‘pur sang’ is. Het is uitgegroeid tot een ‘belevenis-festival’, muzikale wellness als het ware,  met unieke ervaringen over alle grenzen, culturen en ideologieën heen. Naast de 3.300 muzikanten genoten ook meer dan 20.000 toeschouwers er van.

Het EMJ is een vat vol met muziek, vriendschap, verbondenheid, ontmoeting en verbroedering. Daarenboven groeit de spektakelwaarde van het EMJ met het jaar. Denken we onder meer aan het event ‘A Taste of Neerpelt’ en verder het Northern Nights Festival en Five Dimensions die de nieuwste EMJ-projecten zijn. Maar op de allereerste plaats wil het EMJ  jongeren uit heel Europa op een positieve manier aanmoedigen om samen te musiceren. 

Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd rust beslist niet op zijn lauweren. Het is geselecteerd als projectleider in het ‘Creative European Culture’-programma. In de groep ‘kleinschalige samenwerkingsprojecten’ start het EMJ, samen met de ‘Future of Europe Association’ uit het Hongaarse Kecskemet en het ‘Bratislava Music Agency’ uit de Slowaakse stad Bratislava het project ‘Youngsters United in Music – welcoming the 8 candidate EU countries’. “Net zoals onze voorgangers-bestuursleden grote inspanningen leverden om de jaren ’60 tot ’80 landen van achter het ijzeren gordijn naar het EMJ te halen, zullen wij met onze partners extra inspanningen doen om bezoekers uit acht nieuwe potentiële Europese lidstaten te verwelkomen op diverse activiteiten die we zullen organiseren,” zegt EMJ-voorzitter Rutger Nuyts. “Op deze manier hopen we ook hen te overtuigen van de Europese gedachte “Alle Menschen werden Brüder”. Dit initiatief geeft het EMJ trouwens opnieuw zicht op Europese subsidies.

Juryconcerten

Leuk tijdens het 63ste EMJ was de verwelkoming van de 200.000ste EMJ-deelnemer. De gelukkige is de 18-jarige saxofonist David Mareček van Big Band ‘Young Blood’ uit Olomouc (Tsjechische Republiek). Nu we het toch over cijfers hebben : In al die jaren tot op heden mocht het EMJ 5.482 koren, ensembles en orkesten uit 54 Europese en niet-Europese landen verwelkomen in Neerpelt. Allez vooruit, nog één cijfer: al die groepen hebben 927.870 maaltijden verorberd.
Gaandeweg werd het EMJ een festival waar niet uitsluitend klassieke muziek gespeeld wordt, maar waar ook andere en moderne muziekstijlen en –genres hun intrede hebben gedaan. De juryconcerten zijn en blijven evenwel het allerbelangrijkste voor de deelnemers. Een goed ‘diploma-uit-Neerpelt’ opent voor hen immers vele deuren. De groepen (83 ensembles en orkesten uit 20 landen) hebben zich intens en met volle overgave op dit EMJ voorbereid. De resultaten waren dan ook navenant. De internationale vakjury kende een 1ste prijs summa cum laude (de hoogst mogelijke onderscheiding) toe aan Musica Viva – Kammerphilharmonie am Landesmusikgymnasium Rheinland-Pfalz uit Montabaur (Duitsland), Nadezda String Ensemble uit Moskou (Rusland), YESCO Young European String Chamber Orchestra uit Dublin (Ierland), De Bajants uit Mol (België), Slagwerkgroep EMM uit Cranendonck-Budel (Nederland), Fewkes Horn Quartet uit Manchester (Verenigd Koninkrijk), Orchester der Volksinstrumente uit Lida (Wit-Rusland) en Euterpe uit Gdynia (Polen).
Alle uitslagen van dit 63ste EMJ staan vermeld op de EMJ-website (www.emj.be)
Noteer alvast ook dat het volgend EMJ (een vocale editie) plaats vindt van 29 april tot 2 mei 2016 in Neerpelt.

← Naar overzicht