Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. 
Lees meer →

Zondag het 48ste Gregoriaans Uur in Achel

Schola Cantorum Achel presenteert het 48ste Gregoriaans Uur
Gregoriaans zingen is vooral zeer intens luisteren. En daar kunt u op zondag 27 november a.s. bij zijn in de kerk van Achel-Centrum. De muziek staat helemaal in functie van het woord. 48 jaar na de oprichting van de 'Schola Cantorum Achel' komen de koorzangers nog steeds wekelijks samen om zich te bekwamen in het zingen van deze eeuwenoude psalmen en hymnen. De laatste zondag van november laten de zangers tijdens het Gregoriaans Uur horen wat ze echt kunnen.
Om 15.00 uur start de middag in de kerk van Achel-Centrum, Dorpsstraat        
B-3930 Achel.
Het Gregoriaans Uur is een bloemlezing met uitleg van de diverse soorten liturgische Latijnse gezangen rond een bepaald thema. Het thema van 2016 is 'Maria, Mater Dei', waarin hulde wordt gebracht aan Maria, als Maagd en Moeder.

Er is ook gelegenheid voor samenzang met orgel begeleiding door organist Joost Vermeiren die ook het intermezzo verzorgd.

De 'Schola Cantorum Achel' is verbonden aan de St. Benedictusabdij van de Trappistenmonniken van Achel, beter gekend als de Achelse Kluis. De koorzangers zijn afkomstig uit verschillende kerkdorpen uit de buurt van de abdij, zowel aan Nederlandse als Belgische zijde. Zij zingen Gregoriaans volgens de traditionele regelgeving van de monniken van Solesmes (Fr).
In 1968 werd de Schola opgericht naar aanleiding van het Tweede Vaticaans Concilie, dat toestemming verleende voor gebruik van de volkstaal in de Liturgie en waardoor het Gregoriaans geleidelijk en onafwendbaar teloor dreigde te gaan. De doelstelling van de Schola Cantorum is tweeledig: het Gregoriaans als religieus erfgoed te bewaren én de liefde voor het Gregoriaans, als ‘klanken van Stilte’ te promoten, middels de presentatie van het jaarlijkse Gregoriaans Uur. Het Gregoriaans Uur  staat dit jaar onder leiding van rector cantus (dirigent) Martin Bastiaans.
Zondag 27 november om 15.00 uur in de kerk van Achel-Centrum, Dorpsstraat–B-3930 Achel
Toegangsprijs: € 10 inclusief programmaboekje en een drankje achteraf.
Meer informatie op www.achelsekluis.org/schola

← Naar overzicht