Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. 
Lees meer →

Schola Cantorum Achel viert 50-jarig jubileum

Op zondag 27 mei a.s. opent de Abdijkerk van de Achelse Kluis exclusief haar deuren voor de viering van het gouden Jubileum van de Schola Cantorum Achel, die hier haar thuisbasis heeft. De Schola viert het jubileum op zondag 27 mei 2018 in de Abdijkerk. Om 10:45 uur is er de Plechtige Hoogmis als dankzegging en om 15:00 uur worden de Plechtige Vespers als lofprijzing gezongen. De Schola zingt onder leiding van Drs. Wim Truyen en het orgel wordt bespeeld door organist Joost Vermeiren.
Tijdens het Tweede Vaticaans Concilie werd toestemming verleend voor gebruik van de volkstaal in de Liturgie. Vele parochies volgden de nieuwe mogelijkheden en het eeuwenoude Gregoriaans dreigde daardoor teloor te gaan. Als reactie op deze tendens werd in 1968 op de Achelse Kluis de Schola opgericht door de heer Bartel Follon uit Achel en Pater Michael Stumpel O.C.S.O., monnik van de Achelse Kluis, die ook de muzikale leiding in handen nam.
De Schola heeft een tweeledig doel: het Gregoriaans als religieus erfgoed te bewaren vanwege haar hoge culturele waarde en haar rijke muzikale inhoud én de liefde voor het Gregoriaans, als ‘Klanken van Stilte’ te promoten. Begonnen met een groep Achelse zangers en monniken van de Achelse Kluis is de Schola door de jaren heen uitgegroeid tot een koor met kerkkoorleden uit de wijde omgeving in België en Nederland. Men kan kortom spreken van een internationaal gezelschap. Het koor telde ooit meer dan 40 zangers. Er zijn nog enkele zangers vanaf het begin lid van de Schola. Nu, 50 jaar later, bestaat de Schola nog uit 22 actieve zangers en zij repeteren nog wekelijks op woensdagavond onder leiding van Rector Cantus Drs. Wim Truyen.
De Schola heeft jarenlang de zondagse hoogmis in de Achelse Kluis verzorgd. Sinds de sluiting van de abdijkerk voor de liturgie in maart 2018 verzorgt de Schola maandelijks de hoogmis in één van de parochies in de omgeving. Het koor wordt bovendien regelmatig gevraagd voor het opluisteren van huwelijksinzegeningen, jubilea en begrafenissen.
Verder vindt jaarlijks het Gregoriaans weekend plaats in het weekend van de eerste zondag van de Advent. Het hoogtepunt het Gregoriaans Uur wordt dit jaar voor de 50ste keer gehouden op zondag 2 december 2018. Door de jaren heen heeft de Schola vele hoogtepunten gekend, zoals de bijdrage aan de opening van het Europees Parlement in Straatsburg en de reizen naar Parijs en naar Rome met audiëntie bij de Paus. In 2008 ontving de Schola de Cultuurprijs van Hamont-Achel voor haar engagement. Voor deze maand staat bij de Schola nog een hoogtepunt op het plan: de Schola is door de Paters Salvatorianen uit Steinfeld Duitsland uitgenodigd om op Pinkstermaandag 21 mei a.s. de H. Mis en de Vespers te komen zingen vanwege het Hermann-Josef-Fest. Gaarne zien wij uit naar uw aanwezigheid bij de jubileumviering op zondag 27 mei a.s. in de Abdijkerk van de Achelse Kluis. Om 10:45 uur de Plechtige Hoogmis als dankzegging en om 15:00 uur de Plechtige Vespers als lofprijzing. Voor meer informatie: www. achelsekluis.org/schola e-mail: schola[!]achelsekluis.org

← Naar overzicht