Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. 
Lees meer →

Wij blijven zingen, Urbain!

Op zondag 5 november 2023 overleed Urbain Van Asch, dirigent van zovele koren, voorvechter van Vlaamse koormuziek en een gewaardeerde vriend. Koenraad de Meulder, oud-directeur van Koor&Stem, schreef dit In Memoriam.

IN MEMORIAM URBAIN VAN ASCH

Precies op dag dat Urbain Van Asch overleed, brachten het Vlaams Radiokoor, De 2de Adem en het Vocaal Ensemble Eufonia samen een schitterend concert als hommage aan Vic Nees, de ‘Godfather van de Vlaamse koormuziek’. Ik ben ervan overtuigd dat Urbain graag op dit concert aanwezig zou zijn geweest. Al zijn vrienden uit de koorwereld waren daar samen en luisterden naar koormuziek van Vic Nees, Wim Henderickx, Maarten Van Ingelgem, Stijn Dierckx en José Retra. Ook Viermaliks, het ensemble dat hij zelf oprichtte en jarenlang dirigeerde, zong in deze concertreeks.

Het was een programma dat Urbain zelf had kunnen samenstellen.

Ook Urbain maakte in zijn werk als dirigent en organisator altijd veel plaats voor Vlaamse koormuziek en voor jong talent dat zich in de koorwereld aandiende. Bovendien wist ook hij als geen ander de Vlaamse koormuziek een plaats te geven op de internationale podia. Vandaar zijn engagement in de bestuursorganen van de Arbeitsgemeinschaft Europaïscher Chorverbände (AGEC). Samen met Michaël Scheck en Juliaan Wilmots doorkruiste hij de Europese koorwereld op zoek naar nieuwe contacten en naar inspiratie voor de Vlaamse koorwereld. Het werd een boeiende en leerrijke zoektocht.

Met al die inspiratie en kennis kon Urbain Van Asch een belangrijke bijdrage leveren aan de oprichting en uitbouw van Koor&Stem. Hij stond aan de wieg van deze organisatie en was er ook een tijdlang voorzitter van.

Urbain was niet de academicus of de grote strateeg maar kon wel bijzonder goed luisteren naar wat er leefde onder de mensen. Humor was voor hem een wapen om mensen te overtuigen om samen met hem op pad te gaan, oplossingen uit te dokteren en toekomstplannen te tekenen. Vanuit die kracht heeft hij zich jarenlang ingezet voor de koren in zijn regio en wist hij de identiteit van onze internationale, nationale en lokale koorwerking te versterken.

Urbain, we zullen je missen.
Slaap nu zacht en blijf in je dromen maar zingen zoals je dat altijd hebt gedaan.

Koenraad De Meulder
oud-directeur Koor&Stem

← Naar overzicht